INZET MAROKKO 

Marokko is in de nacht van 8 op 9 september getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,8 magnitude op de schaal van Richter. Na intern beraad heeft ISAR Team besloten dat Saad Attia en Rogier van Zon met labrador retrievers Flash en James naar het aardbevingsgebied zullen afreizen om te helpen zoeken naar overlevenden onder het puin.

 

14-9-2023 INZET MAROKKO

Gisteravond zijn Saad en Rogier naar een locatie geweest waarvan werd vermoed dat er nog mensen vastzaten onder het puin. Helaas bleek bij aankomst dat het gebied al bewerkt was met een laadschop en waren er inmiddels meer dan 10 doden geborgen. Een andere locatie waar hulp gevraagd was, konden ze in het donker niet meer bereiken vanwege de slechte conditie van de toegangsweg.

Vandaag zijn ze onder andere in het bergdorpje Tnirte geweest om daar te zoeken naar een meisje van 9 jaar dat werd vermist onder het puin. Honden Flash en James gaven echter geen indicatie van leven in het zoekgebied. Later op de dag werd het lichaam van het meisje geborgen.

Onze gedachten gaan uit naar de overledenen, hun nabestaanden en alle andere slachtoffers.

13-9-2023 INZET MAROKKO (luister naar Radio 538)

ROGIER VAN ZON IS IN MAROKKO OM HULP TE VERLENEN AAN AARDBEVING-SLACHTOFFERS

De hulpverlening in Marokko komt na de aardbevingen langzaam op gang. Veel hulpverleners staan aan de grens te wachten op een kans om te helpen, maar worden tegengehouden door de regering in Marokko. Rogier van Zon is tóch die kant op gegaan en vertelt over de situatie daar.

13-9-2023 INZET MAROKKO

Zoals we eerder deelden, zochten Saad Attia en Rogier van Zon gisteren samen met labradors Flash en James in het bergdorpje Tnirte naar een jong meisje dat werd vermist onder het puin. Nieuwsuur was ook aanwezig en heeft opnames gemaakt.

Zojuist kregen we de opnames voor het eerst te zien. We zijn er stil van... Stil vanwege het voelbare leed en verdriet van de mensen, maar ook vanwege de respectvolle manier waarop Nieuwsuur dit in beeld heeft gebracht.

Wij, het thuisfront, zijn ongelooflijk trots op Saad, Rogier, Flash en James. Zij hebben ervoor gekozen te luisteren naar de hulpvraag van de lokale bevolking en zonder officiële toestemming toch te gaan helpen. Als we dit soort beelden zien, weten wij zeker dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van deze verwoestende aardbeving en hun nabestaanden.

11-9-2023 INZET MAROKKO - DAG 1

Vanmiddag hebben Saad en Rogier besloten niet te wachten op formele toestemming en naar hun gevoel en de hulpvraag van de lokale bevolking te luisteren. Ze hebben zich aangesloten bij een Zweeds reddingsteam en samen met hen een kamp opgezet in Amizmiz. Vanaf het kamp zijn ze naar het bergdorpje Anougalin vertrokken om te helpen zoeken naar overlevenden. De situatie die ze daar aantroffen heeft veel indruk gemaakt. Het dorpje is compleet weggevaagd en er zijn enkel overleden slachtoffers aangetroffen onder het puin. RTL Nieuws was ook ter plaatse.

Later op de avond ontvingen wij bericht dat Rogier en Saad samen met het Zweedse reddingsteam onderweg waren naar een gebied waar vermoedelijk nog mensen vastzitten onder ingestorte gebouwen. Op het moment wordt daar waarschijnlijk druk gezocht door de teams. Wij hopen van harte dat honden James en Flash veel mensen weten te lokaliseren die levend onder het puin vandaan gehaald kunnen worden.

10-9-2023 INZET MAROKKO 

Vanochtend werd er door Goedemorgen Nederland aandacht besteed aan Stichting ISAR Team en onze inzet in het aardbevingsgebied in Marokko. Saad Attia en Rogier van Zon en honden Flash en James zijn veilig aangekomen in Marrakech, maar kregen gisteravond geen toestemming om het rampgebied in te gaan.

Inmiddels hebben Saad en Rogier zich aan kunnen sluiten bij het Zweedse reddingsteam dat is gestart met de reddingswerkzaamheden. Een uitgebreidere update volgt vanavond.
Hartelijk dank aan Kringgroep Randmeren die hun locatie beschikbaar wilde stellen voor de opnames en aan figurant Fred die ons last-minute kwam helpen.

ISAR-teamlid Rogier van Zon arriveerde zondag samen met een collega en de reddingshonden ISAR-teamlid Rogier van Zon arriveerde zondag samen met een collega en de reddingshonden Flash en James in Marokko, maar hebben tot hun frustratie nog geen toestemming om het rampgebied te betreden. "Dat is erg frustrerend, omdat je hoort dat erg veel mensen hulp nodig hebben."